Dostali jste zrovna nečekané prémie za skvěle odvedenou práci a řekli jste si, že byste se mohli výjimečně trochu rozmazlovat a zajít si do skvělé a luxusní restaurace ve vašem městě, kde už jste se chtěli opravdu dlouhou dobu vydat, ale stejně o její návštěvě pochybujete? Tak to si přečtěte jen tak pro zajímavost, jakými jídly se živí bohatí lidé a věřte, že až zjistíte jejich astornomické ceny, Vám návštěva restaurace nebude připadat jako něco, co byste si nemohli výjimečně dopřát.
Kaviár
Bezesporu nejdražší potravinou je kaviár. Je ale spousta druhů. Tím nejvzácnějším je kaviár z běluhy, která je už na pokraji vyhynutí, což má spolu s faktem, že se dožívá mnohem menšího věku než jeseter a také to, že se do něj přidávají 22karátové šupinky zlata, vliv na jeho cenu, která se za kilogram pohybuje okolo 300 tisíc dolarů. To znamená, že pokud si chcete dopřát třeba jen jednu jedinou čajovou lžičku, zaplatíte si za ni neuvěřitelný jeden milion korun. Na druhém místě je nejspíše bílý kaviár pocházející od albínů jeseterů.
Lanýže
Pokud se řekne jídlo bohatých lidí, hned po kaviáru se Vám vybaví právě lanýže. Jejich vysoká cena se odvíjí hlavně od složitého hledání, ke kterému se používají speciálně cvičená prasata a psi. Ten nejvzácnější je bílý lanýž, který je mnohem těžší na hledání a navíc je jeho chuť prý tak specifická, že se nedá k ničemu přirovnat.
Cemansá slepice
Tato slepice je specifická tím, že je celá černá. A rozhodně to není vinou špatného odhadu při pečení. Slepice má totiž černé jak maso, tak i vnitřní orgány. Za tímto pokrmem se ale musíte vydat do samotné domoviny, kterou je Indonésie a zaplatíte si za ní necelých 32 tisíc korun.
Vlaštovčí polévka
Vlastně se jedná o polévku z hnízd rorýsů. Tito ptáčci k jejich stavění totiž používají sliny, které na vzduchu velice rychle tuhnou. V Číně je tato želatinová polévka s cukrem považována za opravdovou pochoutku a tamější bohatá vrstva se za ni nezdráhá zaplatit 67 tisíc korun.